Rossies се надява отново да прегърне разредената рамка

Джими Мъри, Дермот Ърли, Макманъс – имена, синоним на футбола Роскомън.

Мъри беше капитан, когато Роси спечелиха двете си All-Irelands през 40-те години на миналия век. Графството също има 23 титли на Конахт и няколко успеха в лигата на своето име. Би било подценяване да се каже, че Primrose и Blue са над теглото си, като се има предвид, че те заемат същата провинция като Голуей и Майо. Те не обичат нищо повече от победата над „Големите две“; те са го правили толкова много пъти в миналото.

Последователите на Roscommon не им липсва увереност. Цветните герои са в изобилие, а именно Пади Джо Бърк, бръснарят в град Роскомън. „След Росиите няма нищо подобно“, казва Пади Джо в една от многото си публикации в YouTube

“Ден за голям мач, ден за малки игри, обичам да виждам как отборът излиза на терена, обичам да виждам всичко, свързано с Роси. Никой не бие Роси, ние сме Роси – просто най-добрите “.

Нуждаем се от вашето съгласие, за да заредим това съдържание в YouTubeНие използваме YouTube, за да управляваме допълнително съдържание, което може да постави бисквитки на вашето устройство и да събира данни за вашата активност. Моля, проверете техните данни и ги приемете, за да заредите съдържанието.Управление на предпочитанията

Е, досега никой не е победил Росиите през 2022 г. Успешна шампионска кампания ги връща в топ класацията за следващата година. Допълнителният бонус беше победата над Голуей във финала на Дивизия 2. Следващата събота, пред гроба на Бенбулбен и кралица Мейв, те ще започнат шампионската си кампания на Markievicz Park срещу Sligo.

Друг голям фен на Roscommon е Séamus Duke, местен журналист и телевизионен оператор. Човек, потънал в социалния, политически и спортен вихър на своя регион. Знаещ характер, с отличителен глас, който да съответства.

Миналия декември Séamus публикува автобиографията си:Dukie.. Играта на живота‘. Галският футбол заема видно място. В началната глава се говори за незначителния успех на Роскомън в Ирландия срещу Кери през 2006 г. Мачът беше преигран. Всички пътища водеха до парка Кюсак в Енис.

Размишлявайки за този ден, Дюк каза пред RTÉ Sport: „Беше като религиозно преживяване.

„Всички получихме голямо удовлетворение от това. Беше много специален ден. Главата, с която започнах книгата, беше онази победа през 2006 г. Това е нещо, което си спомням с голямо умиление.

Donie Shine сред онзи малък хит от преди 16 години

„Поне 20 000 души се опитаха да стигнат до мача; 16 000 от тях пристигнаха на мача, а останалите трябваше да изоставят колите си по пътя надолу. Те намериха убежище в най-близката кръчма и я гледаха. Беше един от онези дни. “

Победата доведе до успех на старшо ниво, като някои членове на отбора участваха в страната, която победи Слайго в друг финал на Конахт през 2010 г.

Онзи ден в Касълбар Дюк добави: „Беше много необичайно Роскомън да бъде аутсайдер във финала на Конахт срещу Слайго, отбор от Слайго, който победи Голуей и Мейо през същата година. Редица играчи като Конър Девейни, Дони Шайн и Финтан Крег беше минало.

“Фърги О’Донъл, която управляваше второстепенния отбор, всъщност беше мениджър на старшия отбор тогава. Неочаквана победа, но това е Roscommon за вас. Те често правят неочакваното добре.”

Дюк, който сега пише за Roscommon People и може да бъде чут по MidWest Radio, също припомни тази велика страна на Roscommon от 1977 до 1980 г., която спечели четири титли на Connacht на тръс и се изправи срещу Кери на финал за цяла Ирландия.

„Тогава имахме брилянтен отбор. За съжаление Кери и Дъблин също имаха страхотни старши отбори тогава. Във всеки друг момент отборът на Роскомън щеше да спечели няколко All-Irelands. Беше безнадеждно лошо през 1980 г. срещу Кери. Имахте лошо съдийство решения, но предната линия на Roscommon не игра този ден и отбеляза 2-20 в полуфинала срещу Armagh.

Гер О’Дрискол от Кери, в действие срещу Пат Линдзи от Роскомън на финала за цяла Ирландия през 1980 г.

“Нашата защита игра добре. Няма недостиг на съжаления, тъй като Кери, висок и точно такъв, какъвто бяха, беше там, за да победи. Поражението означаваше края на тази страна на Роскомън.”

След още един шампионат само след дни, Дюк е повече от надежда, че отборът на Антъни Кънингам може да продължи успешна пролетна кампания.

„Roscommon наистина се подобри тази година“, обобщи той накратко.

„Те имат различен отбор зад кулисите и играят много по-добър футбол, отколкото през последните две години.

„Халфът беше проблем; те нямаха добре изградена полузащита. По време на лигата една и съща двойка Ултан Харни и Еди Нолан играха във всеки мач. Харни е много талантлив играч, имаше отчаяни проблеми с контузията през годините .

Диармуид Муртаг след гол срещу Голуей във финала на Дивизия 2

„Пристигането на Катал Хенеган беше голям тласък. Той беше победител от Сигерсън с NUIG, дойде до финалите на лигата и беше човекът на мача. Конър Кокс играе добре, както и двамата Смит – Енда и Дони. Двамата Муртаги – Диармуид и Киаран , които бяха на ниво с клуба си (St Faithleach’s по-рано през годината) – наистина се проявиха в последните два мача.

“Роскомън има страхотна атакуваща линия. Ако играят според силните си страни и вкарат топката в тази линия, те ще бъдат наравно с всеки.”

Дюк вече вярва, че отборът играе на силните си страни, това след много стенания от фенове, които смятаха, че напоследък са твърде тежки в конструкцията си. По време на края на сезона Антъни Кънингам преразгледа останалата част от мениджърския си билет с Люк Бри, Ноел Дънинг, Дерек Дъгън, Питър Торми и Лео Тиърни на борда.

„Те хвърлят топката в нападателите много повече, отколкото бяха. Те имат добри нападатели, така че трябва да се възползвате максимално от тях. Вземете бърза топка и талантът е там, за да правите сено.

“Кери, Тайрън и Дъблин са водещи в момента, но сегашната страна на Роскомън не върви твърде много зад тях. Бих искал да ги видя да вървят в тази рядка обстановка на All-Ireland Series.”

Дюк говори с тогавашния мениджър на Ню Йорк Джъстин О’Халоран в Gaelic Park през 2016 г.

Миналата неделя Голуей нокаутира Мейо от Connacht Championship. Сега изглежда финалът на Голуей-Роскомън. Без неуважение към Лейтрим или Слайго, въпреки че Дюк смята, че „Роскомън ще трябва да внимава със Слайго, след като ги подценяваше в миналото“.

Предлагайки по-реалистична бележка, той добави: „Във всички известни форми Роскомън трябва да победи. Те спечелиха финала на лигата и се завръщат в Дивизия 1, докато Слайго не е извън Дивизия 4. Ако Роскомън не победи, те печелят“ Не заслужавам да говоря за напредък от каквото и да било описание.”

„Би било все едно да бъдеш домакин на Гранд Национал на Деня на Свети Стефан или да играеш финала на ФА Къп през ноември“

Осмелявайки се да очакваме вероятно провинциално решение срещу Голуей на стадион Пиърс, можеше да се открие усещане за увереност. “Е, ние спечелихме последните два финала, които играхме в Salthill.”

Това решение ще се състои в края на юни. Всеирландският финал е насрочен за 24 юли. Както мнозина, Дюк се казва, че е традиционалист, що се отнася до графика на шампионата.

„Мисля, че е абсолютно нелепо, че ще играем All-Irelands през юли. Не е старият аргумент, че давате спортни заглавия на футбола и ръгбито. GAA са достатъчно силни, за да се противопоставят на подобни неща.

„Би било като да имаме Grand National на Деня на Свети Стефан или да играем финала на ФА Къп през ноември. Просто не се вписва; финалите на All Ireland Hurling и Футболът трябва да се проведат през септември. Място засега Повечето окръзи ще бъде изгонен от Чемпиъншип през юни и няма да има значителни клубни действия до септември.

Независимо дали е юли или септември, Дюк знае, че верните на Роскомън ще бъдат в сила, ако има “знак или намек за успех”.

Очаква ви окръг.

Нуждаем се от вашето съгласие, за да заредим това съдържание rte-playerНие използваме rte-player за управление на допълнително съдържание, което може да постави бисквитки на вашето устройство и да събира данни за вашата активност. Моля, проверете техните данни и ги приемете, за да заредите съдържанието.Управление на предпочитанията

Слушайте подкаста RTÉ GAA в Apple Podcasts, Soundcloud, Spotify или където и да получите вашите подкасти.

Гледайте Голуей срещу Килкени в шампионата на Leinster Hurling по RTÉ2 и RTÉ Player в неделя от 13:15 ч. с блогове на живо за всички RTE.ie/Sport игри и приложението RTÉ News. Корк срещу Клеър в шампионата на Мюнстър по хърлинг е достъпен за поточно предаване по целия свят на GAAGO.ie.

Гледайте Тайрон срещу Дери във футболния шампионат на Ълстър по RTÉ2 и RTÉ Player в неделя от 13:15 ч. с блогове на живо за всички RTE.ie/Sport игри и приложението RTÉ News.

Add Comment