Ще вдигне ли RBA лихвите преди федералните избори на 21 май, както преди загубата на Джон Хауърд през 2007 г.?

Това може да се окаже решаващата седмица в тазгодишната предизборна кампания.

В сряда ще получим данните за инфлацията. И ако, както се очаква, те покажат драматичен скок в цената на живота, има шанс това да принуди Резервната банка на Австралия да повиши лихвените проценти точно преди изборите на 21 май.

Шансът, разбира се, е малък, защото RBA не се намесва в политическия процес и не иска да се вижда, че го прави.

Този принцип обаче действа и в двете посоки. Като орган, независим от политиката, той има задължението да действа в национален интерес, независимо от предстоящи избори.

Нямаше да се случи за първи път.

Още през 2007 г., малко повече от две седмици преди коалиционното правителство на Джон Хауърд да бъде отстранено от власт, RBA повиши лихвите в опит да охлади икономика, заплашваща да прегрее от комбинираните ефекти от бума на ресурсите и щедростта на правителството.

Джон Хауърд (вляво) и след това касиер Питър Костело точно преди федералните избори през 2007 г., които г-н Хауърд загуби от Кевин Ръд от Лейбъристката партия.(AAP: Пол Милър / Файл)

До голяма степен това е чисто академично. Ако първото повишение на лихвите не пристигне три седмици преди предстоящите избори, то повече от вероятно ще се случи само 10 дни след като коя партия получи власт.

Не се заблуждавайте, RBA е подложен на нарастващ натиск да действа, и то скоро. САЩ вече имат повишени лихвени проценти и вероятно ще прокарат двойно покачване следващата седмица. И Канада, и Нова Зеландия през последните седмици се промъкнаха през два похода наведнъж.

Навсякъде проблемът е един и същ: инфлацията вилнее. Първоначално подхранвано от по-бързо от очакваното възстановяване от пандемията, след огромни парични и фискални стимули, то беше изострено от недостиг на производство и логистични проблеми.

След това дойде войната в Украйна и произтичащото от това прекъсване на световната търговия с енергия, зърно и минерали хвърли ускорител на този пламък.

Нарастване на инфлационния натиск

За разлика от много развити нации, ние събираме нашите данни за инфлацията само четири пъти годишно, вместо всеки месец.

Това прави живота труден за нашата централна банка, като се има предвид, че една от основните й роли е да държи инфлацията под контрол.

Не е изненадващо, че много решения за движение на лихвените проценти обикновено идват на срещата веднага след публикуването на данните.

Трима жокеи се надпреварват до финалната линия на Купата на Мелбърн 2020.
Провеждането на Купата на Мелбърн в началото на ноември често съвпада с решенията на RBA относно лихвените проценти.(AAP: Пат Скала)

Ето защо RBA действаше в Деня на Купата на Мелбърн, точно преди изборите през 2007 г. Всъщност, като се има предвид толкова много решения за промяна на скоростта, които са настъпили точно преди конете да излязат на пистата във Флемингтън, първият вторник на ноември често се нарича шеговито „тарифите, които спряха нацията“.

Натискът, свързан с разходите за живот, се очертава като ключов изборен момент в тази кампания. Цените на горивата се покачват и бизнесът се бори да задържи покачването на цените, някои от които сега се прехвърлят.

.

Add Comment