Сметката за колективен иск на Toyota може да достигне 2 милиарда долара за засегнатите автомобили Hilux, Fortuner и Prado

Toyota може да бъде принудена да изплати на хиляди австралийски клиенти, на които са били продадени автомобили с дефектни филтри на двигателя в размер на 2 милиарда долара, след като автомобилният гигант загуби колективен иск.

В решение на Федералния съд, постановено в четвъртък, съдията Майкъл Лий установи, че 264 170 шофьори, закупили някои от най-продаваните автомобили на марката, отговарят на условията за изплащане.

В колективния иск се твърди, че превозните средства Hilux, Fortuner и Prado, продадени между октомври 2015 г. и април 2020 г., имат дефектни филтърни системи за дизелови частици, което оставя собствениците без джоба.

Гледайте най-новите новини на Channel 7 или стриймвайте безплатно на 7plus >>

Дефектът е причинил превозните средства да излеят бял дим с неприятна миризма и намалена горивна ефективност.

Това също означаваше, че собствениците трябваше да се разплатят за прекомерен брой проверки, услуги и ремонти и в някои случаи причиняваше загуба на доходи, когато шофьорите не можеха да използват автомобилите си или трябваше да си вземат отпуск, за да отстранят дефекта.

В колективния иск се твърди, че превозните средства Hilux, Fortuner и Prado имат дефектни дизелови филтърни системи. кредит: AAP

Съдия Лий установи, че всяко превозно средство е на стойност 17,5 процента по-малко от това, което е платил средният клиент, и клиентите имат право да бъдат възстановени тази разлика.

За главния кандидат на груповия иск, Кен Уилямс, това е $7474,59.

Г-н Уилямс също така убеди съдията да му предостави 4725 щатски долара обезщетение за пропуснати доходи и 992 щатски долара надбавка за данък.

Като цяло той има право на повече от 13 000 долара.

В изявление г-н Уилямс каза, че се надява решението да осигури комфорт на хората, които трябва да се справят с разочарованието, неудобството и допълнителните разходи от притежаването на превозните средства.

„Развълнуван съм от днешното решение, особено от факта, че съдът установи, че стотици хиляди обикновени австралийски потребители, закупили тези превозни средства, имат право да получат обезщетение за загубите, които са претърпели в резултат на това“, каза той.

Ако всички отговарящи на условията клиенти заявят своите изплащания, сметката за Toyota може да надхвърли 2 милиарда долара.

Аргументът на Toyota

Въпреки това по време на процеса Toyota твърди, че е направила всичко възможно, за да коригира проблема.

„(Toyota) твърди, че е уведомила членовете на групата, че са били в състояние да поправят дефекта безплатно за тях, а членовете на групата, които не са приели тази оферта, са се държали неразумно, така че не трябва да бъдат компенсирани“, съдия Лий отбелязано в решението.

От началото на груповия иск Toyota казва, че също така е предложила възстановяване на суми и подмяна на превозни средства на стотици потребители.

Но съдия Лий заключи, че компанията е заблуждавала, като продължи да предлага на пазара превозните средства с приемливо качество, след като научи за дефекта.

Стокови изображения в завода за производство на автомобили Toyota Australia в Алтона, Мелбърн.  Петък, 5 юли 2013 г. (AAP Image/Joe Castro) БЕЗ АРХИВИРАНЕ
Стокови изображения в завода за производство на автомобили Toyota Australia в Алтона, Мелбърн. Петък, 5 юли 2013 г. (AAP Image/Joe Castro) БЕЗ АРХИВИРАНЕ кредит: ДЖО КАСТРО/AAPIMAGE

„TMCA също така признава, че е участвала в поведението на пропуски, включително неразкриване на основния дефект и последствията от дефекта на бъдещите купувачи.

В изявление говорител на Toyota каза, че компанията преразглежда решението на съда.

„На всяка стъпка вярваме, че сме въвели фокусирани към клиента и технически обосновани средства за защита, за да разрешим притесненията на клиентите“, каза тя.

„Toyota внимателно ще обмисли първоначалното съдебно решение, преди да направи каквито и да било допълнителни коментари.“

.

Add Comment