Правилата за изолация на COVID-19 се промениха за служителите на летището в Сидни, тъй като пътниците бяха засегнати от трети ден дълги закъснения

Изискванията за изолация на летищния персонал са облекчени след големи закъснения, които измъчват летището в Сидни за трети ден.

По-рано в събота пътниците трябваше да чакат с часове, за да преминат през охраната и проверката, докато кадрите показват дълги опашки пред вътрешните терминали.

Qantas, Jetstar и Virgin Australia бяха засегнати.

В един туит човек, който е пристигнал преди 5 часа сутринта, описва ситуацията като „ад“.

Някои самолети бяха задържани, за да позволят на пътниците да извършват полетите си, тъй като хората се стичаха да пътуват за великденските училищни ваканции.

Проблемите с персонала поради правилата за близки контакти на COVID-19 бяха частично обвинени за закъсненията, като персоналът на авиокомпанията не можеше да получи изключения за други индустрии.

В петък бяха направени промени в заповедите за обществено здраве за служителите на летището.(AAP: Бианка де Марчи )

Въпреки това, правителството на щата сега добави служители на въздушния транспорт към списъка с критични работници, освобождавайки ги от правилата за самоизолация, ако станат контакт с домакинството.

Съгласно промените, направени в Заповедта за обществено здраве в петък, работниците, идентифицирани като контактни с домакинството, вече не трябва да се изолират за седем дни и могат да се върнат на работа, ако нямат симптоми на COVID.

Работниците трябва да пътуват директно от дома си, до и от работа и да носят маска на работното място през цялото време.

Те също така трябва да се подлагат на чести бързи антигенни тестове (RAT) в продължение на седем дни.

Говорител на NSW Health каза, че освобождаването се отнася за услуги за въздушен транспорт, чието отсъствие би представлявало висок риск от прекъсване, включително пилоти, служители на багажа, стюардеси и служители по сигурността.

Ако даден работник е положителен или развие симптоми, той трябва да се самоизолира у дома и не може да се върне на работа.

хора, чакащи на опашки на летището
Великденските празници отново бяха принудени да чакат с часове на вътрешните терминали.(ABC News)

В петък главният изпълнителен директор на летището в Сидни Джеф Кълбърт се извини на пътниците за времето за чакане, заявявайки, че коронавирусът е в основата на проблема и те са изправени пред „перфектна буря“.

„Трафикът се увеличава, пътниците са неопитни след две години, в които не са пътували, а правилата за тесни контакти затрудняват попълването на смени и персонала на летището“, каза г-н Кълбърт.

Авиокомпаниите насърчаваха пътниците да пристигнат най-малко два часа преди планираното заминаване, но в събота някои от тези пътници, които пристигнаха по-рано, трябваше да изчакат още един час, за да могат да се присъединят към опашката.

Зареждане

Един пътник пристигна на летището в 13:00 ч. за полет в 16:20 ч. до Бризбейн, само за да му кажат, че трябва да изчака.

“Започнахме да се редим на опашка, но ни изгониха от опашката. Трябва да чакаме още един час, преди да застана отново на опашката”, казаха те.

„Те трябваше да осъзнаят [it’s] първите училищни ваканции след блокирането, с великденските празници, мисля, че те просто трябваше да бъдат подготвени.”

Говорител на летището в Сидни каза, че опашките за сигурност са били големи преди 6 сутринта, но по-късно са се успокоили и няма съобщения за пътници, пропуснали полети.

Екипи от персонала са работили, за да прочесат опашките от пътници, за да дадат приоритет на по-спешни полети, каза той в изявление.

.

Add Comment