Планът на Артета на Парти за Арсенал се проваля, тъй като Шпорите с благодарност приемат още един подарък…

Ман Юнайтед и Арсенал представиха на Тотнъм пътя си към Шампионската лига. Хората на Антонио Конте няма да гледат подарък кон в устата…

Микел Артета се задължава да се извини на феновете на Арсенал от името на своите играчи миналата седмица. Но шефът на артилеристите трябва да търси изкупление за собствените си грешки, които направиха поправката невъзможна срещу Брайтън, като през цялото време канеше Шпорите да укрепят хватката си на четвъртото място.

Арсенал загуби три гола и три точки от Кристъл Палас в понеделник в същото време, когато беше лишен от може би най-важния си играч. Контузия на бедрото сложи край на вечерта на Томас Парти в Селхърст Парк преждевременно и остава неясно кога Ганиецът може да се завърне. Според днешните доказателства това не може да се случи достатъчно скоро за Артета.

От началото на годината Партей се отличи в основата на халфовата линия на Арсенал. Купуването с големи пари от Атлетико Мадрид се бореше през по-голямата част от първата си година в северен Лондон, но след като се завърна от AFCON, Партей си намери крака, скривайки задните четирима на Арсенал от топката, като същевременно диктуваше темпото им и предлагаше най-ефективните на артилеристите излизане от пресата на опонентите.

Партей беше прибран от Палас в понеделник, но полузащитникът едва ли беше сам в почивката. Очакваше се реакция срещу Брайтън, но до голяма степен поради отсъствието на Парти, тя така и не дойде. Поне не и докато загубиха с 2:0 на Емирейтс.

Артета имаше няколко възможности да замени своя халф. Първият и най-простият беше да се измести Гранит Джака в по-дълбока роля; друг беше да сдвоят швейцарския полузащитник с Алберт Самби Локонга и да позволят на двойката да си поделят тежестта. Вместо това, Артета избра да даде на Локонга задачата да завърти халфовата си линия, за което все още не е доказал, че е способен, поради което 22-годишният футболист стартира само веднъж от ноември.


F365 казва: Ten Hag или някой друг ще има нужда от чудо с този Ман Юнайтед…


Вместо двойно завъртане с Джака, Артета избра да постави халфа като ляв бек, очевидно не желаейки да даде нов шанс на Нуно Таварес след лошото му представяне в Палас. Това беше решение, което имаше обратен ефект навсякъде, като Локонга беше потънал в халфова линия, през която Парти можеше да е танцувал, докато Xhaka изглеждаше като централния халф, който замества като краен бек. Очевидно няма аналогичен заместител на Партей в предпочитаната система на Артета, така че мениджърът на Арсенал може да се наложи да промени формата си, особено ако Ганианецът липсва за голяма част от трудно изглеждащото сблъскване.

Няма такива опасения за Тотнъм. Изглежда, че всичко предстои, Конте…

Шефът на Шпорите успя да наблюдава как Юнайтед и Арсенал се разиграват, преди да посочи непроменен отбор, за да се изправи срещу ужасно непоследователната Астън Вила. Три минути в Heung-min Son дадоха преднина на Тотнъм с великолепен удар на левия крак. Голът обаче послужи за събуждане на Вила и, ако ударът им е индикация, ги ядоса.

Villans се погрижиха да има нещо допълнително във всеки 50-50 и повечето от 60-40-те, които оспорваха. Очевидно това беше тактика, постановена от Стивън Джерард, който пледира за 90-минутно представяне, с което да се гордеем. Тази седмица Вила се развива по-бързо, отколкото миналата събота на Wolves, но не и преди ранните щети да бъдат нанесени.

Мати Кеш се изправи срещу Мат Дохърти, който беше толкова впечатляващ при повторното появяване на Шпорите в надпреварата в четворката на Конте. Дохърти опита два пъти да продължи, но трета проверка от физиотерапевта доведе до края на следобеда му. За Конте обаче загубата на ключов човек не беше проблем. Това просто означаваше пристигането на Sergio Reguilon, който може да твърди, че предлага по-добър баланс като естествен ляв играч.

Виждайки как Дохърти си тръгва и Вила продължава опитите си буквално да остави своя отпечатък върху своите посетители, може да е видял Шпорите да избледняват или поне да изпадат в концентрация. Но отборът на Конте беше с мъртви очи в фокуса си, заявявайки възмездието си пред вратата.

Доминацията на Тотнъм беше установена с три великолепни гола със своята простота и четвърти, който демонстрира тяхното качество и превъзходство. Когато една хлабава топка ускори техния откривател, вторият им пристигна по Път 1, като Хари Кейн кимна за изчистването на Уго Лорис в паса на Деян Кулусевски. Кейн направи същото отново за секундата на Сон, преди хеттрикът на южнокорейца да дойде, след като централните защитници на Вила, Езри Конса и Тайрон Мингс, бяха смазани и седнаха съответно.

Творческите движения на Шпорите и тяхната съпротива срещу силата на Вила предложиха най-яркия възможен контраст това, което Манчестър Юнайтед се обади в Гудисън на обяд. Арсенал може и да е показал на Тотнъм ясен път към Шампионската лига, но не бива да се забравя, че Юнайтед им позволи свободна игра в Конте, когато италианецът беше на разположение.

Откакто Конте беше назначен, само Сити и Ливърпул са натрупали повече точки, последните 12 от които са максимален резултат от четири мача, които поставиха Тотнъм в контрола на битката за четвърти. Едва ли това е предрешено заключение, като само три точки разделят Шпорите и Арсенал, които имат мач в ръка. Но страната на Конте мърка и достига своя връх, докато Артета изостря слабостта на артилеристите.

.

Add Comment