Легендата на Ирландия, Лейнстър и Лайънс Шон О’Брайън обявява решението си да се пенсионира

ШОН О’БРАЙЪН, ЕДИН от най-добрите ирландски нападатели на своето поколение, обяви намерението си да се оттегли в края на този сезон.

Човекът от Карлоу премина през системата в Leinster и беше ключова фигура в годините на славата им, като спечели наградата за човек на мача на финала на Heineken Cup през 2012 г., като също така заемаше видно място в победата в шампионата на шестте нации на Ирландия през 2015 г.

Въпреки че беше ударен от поредица от наранявания, О’Брайън все пак успя да продължи кариерата си. Той има успех в лондонските ирландци, откакто пристигна там от Лейнстър през 2019 г., въпреки че нараняванията продължават да го тормозят. Тази сутрин той взе мъдрото решение да се откаже.

„След дълго обмисляне и консултации със семейството ми взех решение да се оттегля от професионалното ръгби в края на този сезон“, каза О’Брайън в изявление.

Той оставя трайно наследство, не само като победител, но и защото се очертава като лидер в Лейнстър, въпреки че не е обучаван в традиционните електроцентрали на провинцията. „Надявам се други като мен от селските райони на Ирландия да видят, че това може да бъде направено“, каза той в интервю за The42 миналата година.

Те биха могли. Тадхг Фърлонг спомена как О’Брайън го е вдъхновил, отново идващ от селски произход в югоизточната част на Ирландия. Той, подобно на О’Брайън, имаше печеливш манталитет.

„Вижте, през цялата си кариера исках да бъда най-добрият“, каза О’Брайън в това интервю за 2020 г., „но исках и отборът да бъде най-добрият. Исках да бъда успешен.

„В съзнанието си, а всъщност не знам откъде идва това, винаги съм вярвал, че можем да победим всеки. Така че защо да нямате цели?

„Винаги съм имал това мислене, че в най-големите случаи винаги се появяват най-добрите играчи. Това беше просто нещо, което беше в тила ми; Никога не съм го казвал на глас или нещо подобно.

„Но погледнах други отбори и играчи, погледнах Рой Кийн например, Пол О’Конъл, Брайън О’Дрискол. Тези момчета се появиха на големия ден. Всеки път, когато имаше игра в баланса, те поеха контрола над нея.

„Така се научих да се наслаждавам на големия повод. Дори през 2012 г., след сравнително спокоен сезон, си казах в деня на финала на Heineken Cup „тук затваряш всички“. В по-големите дни винаги можех да го направя.”

Той беше толкова добър, колкото думата си. На турнето на Lions 2017 той се отличи, въпреки друг прекъснат с контузия сезон. След това той беше критичен към атаката им, заявявайки, че е трябвало да спечелят серията. Четири години по-късно той обясни контекста на тези забележки.

Източник: Брайън Кийн/INPHO

„Знам, че това предизвика противоречия по това време, но моето мнение не се е променило, можехме да спечелим тази серия с 3-0“, каза О’Брайън The42.

„Когато погледнете играчите, които имахме – имаше толкова много таланти от световна класа в отбора, достатъчно, за да спечелим всички тестове. Знам всичко за историята, как лъвовете са спечелили само седем теста или нещо подобно в Нова Зеландия през годините.

“Но имахме играчи, които да го направят.”

Почитанията вече се изсипаха, Лео Кълън, бившият му капитан и треньор в Лейнстър, бързо се отклони, за да го похвали.

ВИЖТЕ СПОРТ
РАЗЛИЧНО

Приближете се до историите, които имат значение с изключителен анализ, прозрение и дебат в The42 Membership.

Станете член

„Той беше безстрашен състезател и вдъхваше невероятно доверие на хората около него.

„Шон също направи огромно влияние на масово ниво, където свърши толкова много страхотна работа, за да помогне за развитието на играта и да вдъхнови толкова много млади играчи да повярват, че всичко е възможно.

„От името на всички в Leinster Rugby, бихме искали да пожелаем на Шон успех в бъдеще, докато поема нови предизвикателства в следващия етап от живота си.

О’Брайън е един от най-украсените играчи на Лейнстър, след като е минал през системата на Лейнстър Академията и е играл 126 пъти за Лейнстър от дебюта си през септември 2008 г. срещу сините от Кардиф.

По времето си в Лейнстър той беше част от отборите, печеливши PRO12 през 2008, 2013 и 2014, както и победите на Guinness PRO14 през 2018 и 2019. Той вдигна трофея от името на целия отбор в Селтик Парк, докато свали завесата за кариерата му в Лейнстър.

Той има четири медала на Heineken Champions Cup, започвайки във финалите на Heineken Cup през 2011 и 2012 г., както и медал от Challenge Cup през 2013 г.

На фона на тези впечатляващи изпълнения в синьото на Лейнстър той беше обявен за играч на годината в Европа през 2011 г.

О’Брайън направи своя дебют за Ирландия на RDS Arena през ноември 2009 г. срещу Фиджи и спечели 56 мача за Ирландия.

.

Add Comment