Как нарастващите лихви по ипотечните кредити в САЩ могат да засегнат австралийците

Има зловеща прогноза за това колко далеч могат да се повишат австралийските ипотеки, ако следват същия път като САЩ.

Измина повече от десетилетие от последното покачване на лихвите и през това време рискът от покачване на лихвите бавно се развива и трансформира в съзнанието на австралийските притежатели на ипотечни кредити.

Нещо, което някога е било постоянно загриженост, придоби почти митично качество през последните години. Увеличаването на данъците беше нещо, което се случваше някога, но вече не беше притеснение.

Когато управителят на RBA Филип Лоу потвърди за стотен път в края на миналата година, че лихвените проценти няма да се повишат най-рано до 2024 г., изглеждаше вероятно притежателите на ипотечни кредити да нямат за какво да се притесняват.

След като видяхме как RBA намали лихвените проценти 18 пъти без нито едно покачване на лихвените проценти за 11 години, може да изглежда, че посоката на лихвите е ясна.

Америка ли е канарчето във въглищната мина?

През последните седмици обаче Федералният резерв на САЩ (ФЕД) повиши лихвените проценти за първи път в този цикъл, като повиши лихвения процент по федералните фондове (еквивалентния в САЩ на паричния процент на RBA) до 0,25%.

Но въпреки че Фед започна своя цикъл на повишаване на лихвите едва наскоро, лихвите по ипотечните кредити в САЩ се покачват от средата на януари миналата година. След като 30-годишната фиксирана лихва по ипотеката достигна дъното на 2,65%, оттогава тя се повиши до 4,67% или с около 76% в относително изражение.

Трябва да се отбележи, че тези данни обхващат само седмицата, завършваща на 31 март, и има някои доказателства, които предполагат, че оттогава лихвите в САЩ са продължили стремителното си покачване към 5 процента.

Голяма част от увеличението на лихвите по американските ипотеки се случи от началото на годината, като лихвите се повишиха с 1,56% само през първите три месеца на годината.

В относително изражение, настоящият цикъл на покачване на лихвите по ипотечните кредити в САЩ е най-големият от 1980 г.

Настоящият цикъл на повишаване на лихвите в относително изражение е повече от 2,5 пъти по-голям от този, който настъпи преди срива на жилищния пазар в САЩ и началото на световната финансова криза през 2008 г.

Пътят за австралийските лихвени проценти

Въпреки предишните твърдения на RBA, че лихвите няма да се повишат преди 2024 г., през последните месеци те бяха принудени да променят значително своята мелодия. Въпреки че в официалните им изявления липсват конкретни насоки за това кога лихвените проценти ще се повишат и с колко, в света на читателите на чаени листа на паричната политика сега се счита за вероятно повишаване на лихвите през юни.

Тъй като лихвите по ипотечните кредити в САЩ продължават да растат, мнозина в Австралия сега се чудят дали същото нещо може да се случи и тук?

Според пазарните цени на австралийските лихвени фючърси, това със сигурност е възможно.

Понастоящем пазарът определя цените в лихвените проценти, които започват през юни, общо осем повишения на лихвите до края на годината и 12 до средата на следващата година.

Въпреки че посоката на лихвените проценти, които в момента се определят от фючърсните пазари на лихвени проценти, е тревожна за някои притежатели на ипотечни кредити, тя далеч не е заложена в камък и остава само едно възможно бъдеще, това, което пазарът в момента смята за най-вероятно.

В миналото пазарът е бил неправилен и значително погрешен при прогнозиране на бързи цикли на повишаване на лихвите в Австралия, но предвид предизвикателния фон на нарастващата глобална инфлация и нарастващите лихви по ипотечните кредити в САЩ, възможно е този път да е различно.

Но да кажем за аргумент, че пазарът е правилен; как би се сравнявал прогнозираният цикъл на туризъм с тези, които сме виждали в миналите поколения?

Ако пазарната цена на 3,4% парична ставка до август следващата година е вярна, това би представлявало най-големият цикъл на покачване в относително изражение, откакто започнаха сравними записи.

По отношение на лихвения процент, платим по средната ипотека на собственика, той ще се повиши със 124,8 процента или повече от два пъти спрямо предишния рекорден връх, настъпил между 2002 и 2008 г.

Дори когато се контрастира с нарастването на лихвите до 17 процента между май 1988 г. и юни 1989 г., сегашното прогнозирано покачване в относително изражение е приблизително пет пъти по-голямо.

Предизвикателна перспектива

Докато фючърсите на лихвените проценти предвиждат далеч най-предизвикателното увеличение на лихвените проценти в Австралия в историята на нацията, това е само една гледна точка и далеч от конкретна сигурност.

По отношение на очакванията на някои от най-уважаваните коментатори на лихвените проценти в Австралия, те обикновено виждат по-високи лихви, но не толкова високи, колкото текущите пазарни цени.

В четвъртък Бил Евънс от Westpac преразгледа прогнозите на банките, за да включва пет повишения на лихвите през 2022 г., парична ставка от 1,25% до края на годината и пик от 2%.

Междувременно Commonwealth Bank и UBS не вярват, че парите в брой ще стигне дори толкова далеч, предполагайки, че терминалното ниво ще бъде по-близо до около 1,25% до 1,5%.

В крайна сметка живеем в изключително несигурни и сложни времена. Между войната в Украйна, продължаващите блокирания в Китай и нарастващите социални вълнения по света, този път наистина може да е различен.

Въпреки че има предупреждения, че паричният курс над 3% може да срине пазара на жилища и да предизвика рецесия, прогнозирането какво точно ще е необходимо, за да се контролира инфлацията по време на тези безпрецедентни обстоятелства, остава неясно.

Тарик Брукър е журналист на свободна практика и социален коментатор | @AvidCommentator

Прочетете свързани теми:Резервна банка

.

Add Comment