Защо собствениците на жилища в Мелбърн бързат да продават

Д-р Пауъл каза, че доставчиците все още ще бъдат напред, дори ако цените паднат, като се има предвид, че цените в Мелбърн са се повишили с 3,9% през 2020 г. и с още 18,6% през 2021 г.

Доставчиците са много наясно с предстоящото повишаване на лихвените проценти и падане на цените, особено след като Резервната банка на Австралия намекна, че повишаването на лихвите може да дойде веднага след юни.

Мнозина вече желаят да печелят пари от пазара, особено след като средната цена на жилищата в Мелбърн достигна рекордните 1,215 милиона долара през март.

Директорът на Рей Уайт Bundoora и аукционист Андрю Мици на търг в Епинг на 2 април, когато бяха проведени 1259 търга.кредит:Джо Армао

Мат и Аби Караджан, заедно с децата си Ава и Али, се надяват да продадат дома си в Крейгибърн на търг в събота и да се преместят в новопостроен дом в Грийнвейл.

Те са решили да продадат, преди строителството да е завършено, в опит да влязат, преди лихвените проценти да се повишат, което означава, че купувачите трябва да харчат по-малко на търг.

„Трябваше да натиснем спусъка по-рано, но беше отложено поради COVID“, каза г-н Караджан. „Имахме закъснения поради недостиг на строителни материали и блокиране. Просто искаме да влезем там сега заради страха от повишаване на лихвите.”

Мат и съпругата му Аби решиха да продадат по-рано, за да влязат, преди лихвеният процент да се повиши.

Мат и съпругата му Аби решиха да продадат по-рано, за да влязат, преди лихвеният процент да се повиши.кредит:Еди Джим

Г-н Караджан каза, че закъсненията са били „прикрита благословия“, като двойката сега очаква да получи между 10% и 15% повече за къщата си с три спални, отколкото биха имали преди две години, преди COVID-19 да удари и цените на жилищата скочиха.

Но този прилив на купувачи, предлагащи високи цени, на фона на рекордно ниските лихвени проценти, вече е към своя край, като пазарът в Мелбърн вече показва ранните признаци на спад на цените.

Тази седмица данните на CoreLogic разкриха, че стойностите на къщите в скъпите предградия на Мелбърн са паднали през тримесечието на март, което показва началото на спад на пазара на имоти.

Въпреки това някои агенти се надяват, че забавящият се зимен пазар ще гарантира, че цените няма да паднат от скала.

Аукционерът на Ray White Даниел Диамантопулос, който продава дома на Карачан, беше положителен за пазара, особено в по-достъпните предградия на Мелбърн, където цените досега се поддържаха стабилни.

„Изглежда, че има повече имоти на пазара в момента, но достъпните предградия са издържали на някои бури и по-достъпните означават, че предлагат по-голяма стойност за купувачите“, каза г-н Диамантопулос.

„Ако доставчиците продават високо или продават по-ниско, те все още отиват на същия тип пазар.“

Г-н Диамантопулос каза, че пазарът предлага възможности за доставчици, които продават, докато все още могат да получат по-висока цена, и след това чакат цените да паднат, преди да купуват отново.

Зареждане

Директорът и аукционист на Fletchers Canterbury Стивън Зервас беше оптимистичен, като каза, че вярва, че по-малко обяви и търгове ще означават повече конкуренция от купувачите.

„Продаваме по всяко време на годината, но моето усещане, особено ако не влезем отново в блокиране, е, че номерата на търговете и листингите ще паднат през зимата“, каза г-н Зервас.

„Хората, които са продавали преди Великден, се осребряват и трябва да купуват, така че това ще види повече конкуренция и може да види цените да се стабилизират или дори да се повишат.”

Add Comment