Електрификацията не е отговорът: Aston Martin

Шефът на дизайна на Aston Martin също вярва, че двигателите с вътрешно горене могат да се превърнат в двигатели с нулеви емисии и че сме на прага на Златен век на дизайна.


Това каза главният креативен директор на Aston Martin Марек Райхман Карай че електрификацията „не е отговорът“ на мобилността с нулеви емисии в дългосрочен план. Вместо това той вижда това като еволюционна стъпка по пътя към „нулевите горива“ като биогориво и водород.

Той също така вярва, че сме на прага на Златен век на дизайна, ръководен главно от инженерните свободи на електрификацията.

Г-н Райхман беше в Австралия, за да присъства на Гран При на Австралия във Формула 1 и да представи суперколата Valhalla пред местните медии. Райхман, който е ръководител на дизайна на Aston Martin от 2005 г., наблюдава безпрецедентно време на експанзия на легендарната британска марка.Г-н Райхман казва, че свободите в дизайна на превозните средства, които предлагат електрическите задвижвания, ще предизвикат Златен век на дизайна.

Той вярва, че в епоха, в която производителността вече няма да бъде силен диференциал, в епоха, в която дори Tesla Model 3 с цена под 100 000 долара може да ускори до 100 км/ч за три секунди, визуалната връзка на автомобила с клиента ще стане още по-важна .„Винаги говоря за това как се влюбваш в екстериора, но през 99 процента от времето си в колата. Звуците на колата – не само на двигателя, но и на всичко – как се ангажирате с него, докосването, усещането и как реагира на вас… Дизайнът може да ви доведе до това, дизайнът може да зададе този тон.”

„Ето защо е толкова важно една марка да бъде много силна в дизайна си, защото… когато естеството на мощността е по-плоско по отношение на батерията и двигателя… Как правите разлика? Начинът, по който клиентът се ангажира с продукта, зависи повече от дизайна, езика. И тогава опаковката на това е наистина, наистина важна. Как опаковате електрическите двигатели, батериите и как искате да опаковате тази задвижваща линия, за да придадете на автомобила си уникални пропорции.

„Но хората не се променят, знаете ли, в края на деня. Ако трябва да пакетирате четирима души, ние сме с определен размер и обем. Така че това не се променя, а начинът, по който позиционирате тези хора в себе си [vehicle’s] междуосието има много повече свобода.”„Златен век? Абсолютно ще има. Ако хората са достатъчно смели, можете да откриете много, много различни решения на всички тези въпроси, защото сега те не са ограничени, особено в нашите [market] сегмент, за да се помещава V12 или V8 или дори V6, което е.. те са големи бучки. Но ако можете да премахнете тези бучки, ще имате повече свобода по отношение на езика на колата.

Г-н Райхман също така вярва, че електрификацията не е дългосрочно решение за мобилност, т.к.

“Електрификацията не е отговорът… това е етап от нашето пътуване към нулеви горива, но не е отговорът.”Райхман вижда редица препятствия, които стоят на пътя на електрическите превозни средства като транспортно решение, което да съперничи на вековната епоха на вътрешно горене.

„Никога няма да можете да презаредите EV за две минути, както зареждате сега. Удобството никога няма да го има. След това има суровини, необходими за производството на достатъчно батерии за броя на колите, които произвеждаме днес.

„В момента много милиони автомобили се произвеждат всяка година. Откъде ще дойдат минералите за тези батерии? Всяка година?„Тогава трябва да помислим за националните мрежи, електрическата инфраструктура. Зарядните станции не са решението, нито домашното зареждане на съществуващи мрежи.”

Г-н Райхман вярва, че биогоривата и водородът имат по-голям потенциал да се превърнат в дългосрочни решения за източник на енергия. Това е и мястото, където той вижда шанса все по-злееният двигател с вътрешно горене да запази позицията си на пазара.

„Законодателството наистина започва да се променя през 2027 г., от 28 до 2030 г. по отношение на разпоредбите за емисиите. Това ли ще бъде последното обаждане за двигателите с вътрешно горене?

“Виждам [ICE] да живее толкова дълго, колкото е възможно, докато законодателството позволява, защото има клиенти, които обичат и искат тези видове автомобили. И след като влезем по-дълбоко в нулевите горива, тогава има по-голям шанс ICE единица да оцелее.”

„В края на деня изпускателната тръба ще бъде мястото, където компаниите ще бъдат законодателно уредени. Така че биогоривото или водородната горивна клетка предлагат потенциални решения тук.”

Г-н Райхман казва, че е възможно бутикови производители като Aston Martin, Ferrari, McLaren и други да се обединят, за да договорят свобода на действие в рамките на законодателството, което трябва да бъде фокусирано върху производителите с голям обем, а не върху „малките, независими OEM производители“ като Aston Martin.Възгледите на Райхман ще бъдат глътка свеж въздух за феновете на вътрешното горене, но привържениците на електрическите превозни средства може да ги разглеждат като еретични в момент, когато автомобилните компании декларират своята вярност да влязат ол-ин за електромобилите през следващите пет до 15 години.

Всички от големите европейци до японци и дори американците работят за напълно електрически флот, някои до 2030 г., а други до 2040 г.

Дори Ford с пълноразмерния пикап F-150 – някога момчето от плаката на американските поглъщащи газ – пусна първия си напълно електрически вариант.

Г-н Райхман каза, че връзката на задвижващия агрегат на Aston Martin с Mercedes-AMG, който вижда редица превозни средства Aston Martion, задвижвани от двигатели AMG, дава на Aston достъп до хибридни и вероятно чисти EV задвижвания.

„Очевидно това е огромен технически партньор за нас, наистина важно партньорство. Ние използваме технологията, която е разработена от тях. От нас зависи да изберем къде да предложим и къде бихме искали да отидем с технологията, която ни е достъпна сега.

„Разработването на електрическа архитектура на малък, независим OEM производител е на стойност милиарди евро. Това, което имаме с Daimler, е достъпът до технологията. Това ще продължи. Вратата е отворена за нас, за да погледнем в тяхното технологично бъдеще и да видим докъде ни води.Глен Бътлър

Глен Бътлър е един от най-известните автомобилни журналисти в Австралия, прекарал последните 25 години в репортажи за автомобили по радио, телевизия, интернет и печат. Той е бивш редактор на Wheels, най-уважаваното списание за автомобили в Австралия, а преди това е бил заместник-редактор на Drive.com.au. Глен също е работил на ръководно ниво за две от най-известните автомобилни компании в Австралия, така че разбира колко много грижи и внимание се отделят при проектирането и разработването на нови автомобили. Като журналист той е карал всичко от Ferrari до Fiats на всички континенти с изключение на Антарктида (която един ден се надява да постигне) и обича да открива уникалната индивидуалност и силни страни на всяка кола. Глен знае, че цената на една кола не е показателна за нейната компетентност и дори най-евтината кола може да подобри живота ви и да разшири хоризонтите ви.

Прочетете повече за Глен Бътлър LinkIcon

Add Comment