Ед Шийрън говори след дело за авторски права

Ед Шийрън е казал той и неговото Формата на вас съавторите отидоха в съда, за да “отстояват това, което смятахме за правилно”, докато той говори за първи път, след като спечели битка за авторски права във Върховния съд над песента.

Певецът, Джон Макдейд от Snow Patrol и продуцентът Стивън МакКътчън бяха изправени пред обвинения, че са откъснали пистата от 2015 г. Ох, защо от Сами Чокри и Рос О’Донохю.

Съдът постанови, че Шийрън “нито умишлено, нито подсъзнателно” е копирал фраза от Ох, защо когато пише своя хит номер едно.

След победата си Шийрън каза пред BBC Newsnight случаят беше за “честност”, а не за пари.

Той каза, че е „щастлив, че свърши, радвам се, че можем да продължим напред и те да се върнат към писането на песни“, но че епизодът го е „натъжил“ и е променил начина, по който той гледа на писането на песни.

31-годишният мъж също разкри, че заснема всичките си сесии за писане на песни, за да се предпази от бъдещи искове.

Седнал до него, мултиинструменталистът Макдейд говори за последствията, които случаят е нанесъл върху психичното им здраве.

Той каза: “През последната година стана наистина тежко и поглъщаше. Цената за нашето психично здраве и креативност беше наистина осезаема.”

Шийрън и неговите съавтори първоначално започнаха съдебно производство през май 2018 г., като поискаха от Върховния съд да обяви, че не са нарушили авторските права на Чокри и О’Доноху.

Два месеца по-късно Чокри – мръсен изпълнител, който свири под името Sami Switch – и O’Donoghue подадоха собствен иск за „нарушение на авторски права, щети и отчет за печалбите във връзка с предполагаемото нарушение“.

Двойката твърди, че има връзка с „О, аз“. Формата на вас е “поразително подобен” на рефрен “Oh why” в собствената им песен.

И трите Формата на вас съавторите отхвърлиха твърденията за копиране и казаха, че не помнят да са чували Ох, защо преди съдебната битка.

В предварителен преглед на пълното интервю, което предстои да бъде излъчено Newsnight на 8 април Шийран се позова на предишно твърдение, което той каза, че е направено за неговата песен Снимка в САЩ през 2017 г. и обясни, че сега заснема всичките си сесии за писане на песни.

Певецът каза, че “лично” съжалява, че се е настанил Снимкаказвайки, че не е пускал песента дълго време, обяснявайки: “Просто спрях да я свиря. Чувствах се странно от това, някак ме накара да се почувствам мръсен.”

Шийрън добави: „Сега просто снимам всичко, всичко е на филм. Имахме претенции към песните и си тръгваме, ето кадрите и вие гледайте. Ще видите, че там няма нищо“.

Говорейки за промените в написването на песните му, той добави: „Има моментът на Джордж Харисън, където той каза, че се страхува да докосне пианото, защото може да докосва нота на някой друг. Определено има усещане за това в студиото.

„Аз лично смятам, че най-доброто чувство на света е еуфорията около първата идея да напишеш страхотна песен.

„Това чувство сега се превърна в „О, чакай, нека се отдръпнем за минута“. Озоваваш се в момента, като се преценяваш.“

По време на 11-дневния процес миналия месец в Rolls Building в Лондон, Шийран отрече, че „заема“ идеи от неизвестни автори на песни без признание и настоя, че „винаги се е опитвал да бъде напълно справедлив“ при кредитирането на хора, които допринасят за албумите му.

Чокри каза на процеса, че се е почувствал “ограбен” от Шийрън и е бил “шокиран”, когато е чул за първи път Формата на вас по радиото.

В Ох, защо Адвокатът на съавторите, Andrew Sutcliffe QC, твърди, че Шийрън е артист, който “променя” думи и музика, принадлежащи на други, за да “мине като оригинал”.

Ian Mill QC от Sheeran, McDaid и McCutcheon каза, че обвиненията срещу тях са „невъзможни за поддържане“, като доказателствата сочат, че Shape Of You е „независимо творение“.

Шийрън присъстваше по време на процеса и често избухваше в песни и тананикаше музикални гами и мелодии, когато се качи на мястото за свидетели.

Пълното интервю е предстои Newsnight в петък, 8 април по BBC Two от 22.30 часа.

Източник: Прес асоциация

Add Comment