В пазар, наводнен от стрийминг услуги, огромната загуба на абонати на Netflix е голяма работа

Наскоро публикуваните резултати на Netflix за първото тримесечие на 2022 г. показаха шокираща загуба от 200 000 абонати – тревожна промяна за компания, която преди това е наблюдавала само стабилен растеж от 2011 г.

Заглавието от The New York Times: Netflix губи абонати за първи път от десетилетие беше завладяващо – обаче има малко нюанси. Оттеглянето на компанията от Русия в отговор на руската инвазия в Украйна и свързаните с нея санкции доведе до загуба на 700 000 абонати за тримесечието.

Нетният резултат, като се вземе предвид руската загуба, беше ръст от 500 000 абонати – брой все още по-нисък от очаквания ръст от 2,5 милиона абонати.

Много по-лошо в доклада беше оценката на Netflix за 2 милиона повече абонати, които ще загубят до второто тримесечие.

В резултат на това Netflix отбеляза съкращения на разходите за съдържание, отменяйки продължението на Bright и адаптацията на комедия Bone и отбеляза потенциални съкращения на броя на служителите и дискреционните разходи.

И така, какво причини тази загуба и накъде отива Netflix?Прочетете повече: Цял нов набор от възбудени лордове и дами: Как Бриджъртън донесе сериализация на любовни книги в телевизията


Разпространение на платформи

Netflix е все по-предизвикан от стрийминг пейзаж, населен с нарастващ брой платформи – факт, който компанията призна в писмото си до акционерите. Позовавайки се на силната конкуренция от други играчи, компанията отбеляза:

През последните три години, когато традиционните развлекателни компании осъзнаха, че стриймингът е бъдещето, бяха пуснати и много нови стрийминг услуги.

Стартирането на Disney+ през 2019 г., HBO Max през 2020 г. и Paramount+ през 2021 г. доведе до това, че тези базирани в САЩ развлекателни компании скочиха в стрийминг. Има нарастващ брой играчи на пазара. Всяко голямо студио, което стартира платформа, означава по-малко съдържание, което Netflix може да разпространява – когато големите студиа стартират, те изтеглят съдържанието си от Netflix.

Лицензът на Netflix за приятели – някога едно от най-гледаните предавания на Netflix – не беше подновен от притежателя на правата Warner Brothers Television през 2020 г. В резултат на това Friends изчезва от пазарите на Netflix по целия свят, предавайки се на мястото на Warner Brothers’ Discovery платформа, HBO Max.

Friends беше едно от най-популярните лицензирани предавания в Netflix, но сега е ексклузивно за стрийминг услугата HBO Max.
IMDB

Глобалните платформи за стрийминг също направиха пробив с популярни оригинали. Severance на Apple TV+, Halo на Paramount+ и Raised by Wolves на HBO Max са популярни сред публиката. Този успех несъмнено налага по-взискателен подход от страна на потребителите, все повече изправени пред реалността на високите месечни сметки при плащане на всички услуги.

Netflix и други също се конкурират с местни абонаментни услуги за видео по заявка (SVOD), като Stan в Австралия и Blim в Мексико, и регионални услуги, като Viaplay в Северна Европа и VIU в Азия.

Тези услуги притежават уникални стойностни предложения на своите пазари и често търгуват с вече съществуващи взаимоотношения в местните медийни екосистеми. Viaplay има дълга история като сателитна телевизионна мрежа в Швеция, докато Stan е предприятие на австралийската безплатна местна телевизионна компания Nine Network.

За глобалните стрийминг компании като Netflix става все по-трудно да се конкурират не само с други глобални медийни компании, но и с местни и регионални услуги, които имат по-дълбоки взаимоотношения с публиката.

Stranger Things е един от най-гледаните оригинали на Netflix.
Нетфликс

Защо Netflix се нуждае от абонаменти

Как може спад от само 200 000 абонати от общо 220 милиона абонати да накара цената на акциите да падне с 35% и да всява страх в цялата стрийминг индустрия?

Netflix е услуга за чисто игра SVOD и те са относително уникални на пазара. Те се фокусират върху един продукт и начин на доставка – абонаментна телевизия. В годишния си отчет за 2021 г. Netflix каза, че 99,4% от всички приходи идват от абонаментни такси (нижните 0,6% идват от умиращия бизнес с DVD).

Като се има предвид пазарната уникалност на този pureplay обектив, изследователят на стрийминг Аманда Д Лоц нарече Netflix „зебра сред конете“, когато описва връзката на компанията с други SVOD услуги.

Почти всеки конкурент на Netflix има друга страна на своя бизнес. В книгата си „Netflix и поточно видео“ от 2022 г., Лоц споменава компонента SVOD на Disney например като „корпоративно разширение“ на основния медиен бизнес и Apple TV+ като „корпоративна добавка“ към тяхната технологична дейност.

За компании като Disney, услугата SVOD може да използва и субсидира целия бизнес. Самата Apple TV+ е под малък или никакъв натиск да реализира печалба, тъй като основният двигател за растеж на Apple е iPhone.

Но за Netflix всички яйца са в една кошница. Дори малки промени в броя на абонатите и със сигурност негативните перспективи за растеж принуждават да се концептуализира тяхното бъдеще, без други бизнес линии, които могат да компенсират тези загуби.

Всъщност това е част от причината Netflix да навлезе в други бизнеси, благодарение на придобиването на Scanline VFX, компания за визуални ефекти през 2021 г., и Boss Fight Entertainment, компания за игри през 2022 г. Можем да очакваме по-голяма спешност чрез тези придобивания.

Историческият романтичен сериал Бриджъртън е един от последните хитове на Netflix.
Нетфликс

Какво предстои за Netflix?

Netflix предлага две ключови мерки за промяна на негативната траектория на абонатите: по-евтино ниво на абонамент, поддържано от реклами, и потискане на споделянето на пароли между домакинствата.

Нито едно от тези предложения не прави нищо, за да предложи причина да останете абонирани. Няма обещание, че приятните оригинални сериали няма да бъдат отменени твърде скоро, като Sense8, Altered Carbon или The OA например. Вместо да добавя нови функции или съдържание, отговорът на Netflix премахва основните крайъгълни камъни на услугата.

За Netflix скорошната загуба на абонати може да предупреди за по-малко обещаващо бъдеще.

Add Comment